Despre cai

Ce ar fi sa scriu un post despre cai? Sa va familiarizez cu cateva notiuni despre ceea ce inseamna minunata lume a cailor. As incepe spunand ca Dumnezeu nu a lasat caii sa vorbeasca pentru a nu pune oamenii in dificultate… Am sa vorbesc putin despre cai, pentru a putea intelege mai bine acest animal atat de minunat! Calul a evoluat de acum 60 de milioane de ani, pana in ziua de azi, adaptandu-se fara dificultate la climatul si mediile aflate in schimbare. Equus caballus, calul cunoscut de noi, a aparut acum un milion de ani. S-a raspandit in America de Sud, Asia si apoi Europa si Africa. Treptat caii au fost folositi in agricultura, transport, in scopuri recreative si in sport – devenind chiar o afacere concursurile sportive. Toti caii, indiferent de scopul in care sunt folositi, au aceeasi structura a corpului si au cu totii 64 de cromozomi in fiecare celula. Pentru a intelege capacitatea fizica si mintala a unui cal este foarte important sa-i cunoastem conformatia si structura: cum functioneaza corpul, functionarea creierului, a simturilor si ciclul vital.
Structura caluluiPartile calului
Simturile calului
Ochii si vazul – ochii calului sunt dispusi pe laturile capului, asta inseamna ca atunci cand isi ridica capul, calul are un camp vizual de 360* fara sa si-l intoarca. Din acest motiv este necesar sa ne apropiem cu grija de un cal, pentru a nu-l speria. Auzul si urechile – caii au un aux fin, receptionand o gama de sunete mai larga decat a omului. Urechile caluluipot exprima diferite reactii ale acestuia: entuziasm, interes, plictis, incapatanare, frica, iritare si agresivitate. Exista 16 muschi in urechea externa a calului, care permit rotirea cu 180*. Mirosul – caii au un simt al mirosului f puternic, cunarile bine dezvoltate pentru a respira cand alearga cu viteza sau in conditii de stress. Caii pot detecta frica omului prin transpiratia acestuia si sunt sensibili la mirosul sangelui. Tactul – caii sunt f sensibili fizic, in special la durere. Raspund insa bine la mangaieri si lovituri usoare. Cravasa este folosita pentru incurajare si corectare la calarit, pentru a asigura deplasarea calului sau a impiedica intoarcerea lui. Atmosfera – caii percep f bine starile emotionale ale omului si pot fi influentati de ele. Un calaret care este nervos sau speriat va face calul sa ezite, in schimb unul calm si increzator va inspira multa incredere si calm chiar si unui cal timid. Un cal fericit care are incredere in cel care il calareste, va asculta si va raspunde bine la comenzile acestuia. Gustul – caii se hranesc selectiv si prefera sa sufere de foame in loc sa consume ceva neplacut.
Culorile si marcajele la cai Caii sunt descrisi dupa culoarea si insemnele de pe corpul lor. Nu exista doi cai identici si culorile variaza in functie de categorii. principalele culori sunt – ALB, SUR, ROIB, MARO, NEGRU, GRI, CHESNUT, CREM, PIEBALD, SKEWBALD, PATAT – acestea putand fi de diferite nuante (mai deschise sau mai inchise la culoare).

CELE MAI FRUMOASE RASE DE CAI
A
:
Ahaltechin (sau Ahaltekin, Ahal-Tekin, in limba turkmenă Ahal-Teke) este un cal de mărime mijlocie, atestat de peste două milenii in zonele de semideşert ale Kazahstanului şi Turkmenistanului (in deşertul Karakum) şi din apropierea Mării Caspice. Creşterea rasei ahaltechin continuă preponderent in fostele republici sovietice din Asia. Este o rasă uşor de recunoscut şi foarte elegantă, cu gabarit perfect format, ochi expresivi şi urechi mari. Ahaltechin are pilozitate fină, inclusiv coama, corp lung şi puternic. Copitele ii sunt foarte puternice.
Inălţime: 1,40-1,50 m.
Coama: cal recunoscut pentru coama lui foarte mătăsoasă, cu luciu metalic.
Caracteristici: rasă este robustă, cu temperament şi rezistenţă mare. Mulţumită flexibilităţii, ahaltechinul este apreciat şi folosit in probele dificile ale echitaţiei, la sărituri şi in cursele de galop.
Ahaltechin este una dintre cele mai rare şi vechi rase de cai din lume. Energia şi rezistenţa la temperaturi foarte ridicate sunt deosebite. in 1935, caii ahaltechin au reuşit să ducă la bun sfirşit, in 84 de zile, o călătorie de la Aşhabad la Moscova, pe o distanţă de 2.580 mile, din care 600 de mile prin deşert, in mare parte distanţa fiind străbătută fără apă. Aceste date logistice nu au fost egalate pină in prezent.
Cursele de cai ahaltechin sunt foarte populare in Turkmenistan. Turkmenii folosesc pentru hrănirea cailor o dietă foarte bogată in proteine, bazată pe lucernă uscată, căcărează de oaie, ouă, orz şi quatlame (un fel de prăjiturele din cocă prajită). Noaptea, caii sint acoperiţi cu pături groase pentru a-i proteja de frigul tipic noaptea in deşert. Păturile sunt folosite şi pentru a-i feri de soare după amiaza.
Rasa ahaltechin este folosită in cursele de distanţă lungă, insă in Rusia este folosită şi in concursurile de sărituri şi dresaj clasic.
akhal teke #1
akhal teke #2 - Hram
akhal teke #3

American Paint Horse, sau Pinto

Calul American Paint provine din caii spanioli adusi in Statele Unite si a fost popular printre indienii americani drept cal de razboi. Nu este o rasa in adevaratul sens al cuvintului. Totusi, pentru a fi considerat ca facand parte din aceasta rasa, un cal trebuie sa provina de la ”Quarter Horse, US Thoroughbred”, sau ”Paint Horse breeding”. Exista doua tipuri: Overo cu capul cu pete albe si pe corp pete colorate imprastiate neregulat, adesea cu picioare negre si Tobiano cu capul de o singura culoare (cu exceptia unor pete normale ex. tinta, stea, etc.), petele colorate sunt obisnuite, ovale sau rotunde si cel putin partea de jos a picioarelor este alba. Exista si exemplare cu caracteristicile ambelor tipuri si acestea sunt numite “Tovero”.
Inaltime: pana la 160 cm, rareori depasesc aceasta inaltime.
Culoare: Alb cu diferite proportii din alte culori.
Temperament: Inteligent si dispus.
Utilizare: Pentru calarie, munca la ferma, rodeo, spectacole, sarituri, dresaj.

overo types

tobiano-pinto #1

Calul Andalusian

Cand vorbim de calul Andalusian, vorbim de cea mai veche rasă din lume. Cunoscută şi sub denumirea de Spaniol Pur Sange, această rasă de cai a reuşit să impună anumite standarde in concursurile de echitaţie şi nu numai. Caii din această rasă sunt recunoscuţi pentru eleganţa specifică. Au un aspect demn de un rege. Sunt animale uşor de dresat, inteligente, asimiland foarte repede tot ceea ce sunt invăţaţi. In multe ţări intalnim rase care au fost incrucişate cu Andalusianul, folosiţi in concursuri de echitaţie, polo pe cai sau in diverse competiţii sportive. Sunt folosiţi adesea in concursuri de frumuseţe, exceland in săriturile peste gard.

Conform unor statistici oficiale datate din anul 2005, In Canada se presupunea că mai existau doar 400 de cai pur sange Andalusian. in Statele Unite insă situaţia era mai roză, numărul acestor animale magnifice ridicandu-se la 5400 (anul 2005), iar ultimele date oferite publicităţii in anul 2008, arată că această rasă se bucură de aprecierea americanilor, ajungand la numărul de 11.000 de exemplare.

Istoric:

Cei mai mulţi istorici şi specialişti sunt de părere că aceşti cai sunt originari din Peninsula Iberică, mai exact de pe teritorii ce astăzi aparţin statului spaniol. Există mai multe desene pictate pe pereţii peşterilor care atesta existenţa acestei rase incă de acum 2500 de ani. Pană in secolul 18, Andalusianul era calul regalităţilor şi al căpitanilor. De aceea au primit denumirea de “Caii regali ai Europei“. In urma dezvoltării comerţului şi apariţiei mijloacelor de transport, numărul cailor din această rasă s-a diminuat considerabil, ajungand chiar pe cale de dispariţie.

beautiful andalusian

 

Calul anglo-arab

Rasa Anglo-Araba este originara din Marea Britanie, dar este des intalnita in Franta. Pentru mai mult de 150 de ani au fost depuse eforturi pentru crearea acestei rase foarte speciale de cai. Calulul Anglo-Arab este rezultatul unei incrucisari intre un armasar de Thoroughbred si o iapa de Arab, si vice-versa. In pedigreeul Britanic, aceasta este singura variatie acceptata. In Franta, un numar de variatii sunt permise, dar pentru a putea intra in cartea hergheliilor trebuie sa existe minm 25% sange arab, iar stramosii trebuie sa apartina raselor Araba, Thoroughbred sau Anglo-Arab.

Aspect: La fel ca si calul arab clasic, are gabaritul elegant cu frunte mare si ochi foarte vii si energici, avand o satura foarte buna; coama este lunga si atarna pe un spate foarte puternic si foarte musculos. Coama ii ofera o pozitie foarte elevata si foarte multa prestanta. Cu extremitatile lui foarte lungi si urechile foarte bine formate, anglo-arabul se misca cu agilitate si eleganta.
Marime: De la 1,53 la 1,63 metri.
Coloare: Castaniu inchis si negru.
Caracteristici: Este un cal foarte inteligent, robust, rezistent si curajos. A atins un numar mare de participari la competitii, precum cel pur sange englez la concursul de salturi, galop si concurs complet.

anglo arab

 

 

Calul appaloosa

Sunt deosebiti datorita petelor, fiind utilizati des la defilari, poseda un bun temperament ceea ce-i face pe deasupra sa fie si niste animale excelente pentru orice tip de galop. Primii appaloosa au fost crescuti de un trib din America de Nord. Astazi se intalnesc raspanditi in toata lumea, chiar daca sunt mai numerosi in Statele Unite.
Aspect: Cal solid cu un spate scurt si puternic. Are pieptul si spatele putin arcuite, si de asemeni si copitele sale, ca la toti din rasa sa, sunt puternice. Urechile sunt robuste si sunt marcate cu unele dungi verticale albe sau negre. Are putin par in crestet si coama.
Marime: De la 1,40 la 1,50 metri
Culoare: De obicei are pete peste un fond maro. Exista si si diferite de culori de pete: Leopard (par alb cu pede negre) sau par negru si pete albe.
Caracteristici: Sunt cai foarte sensibili, foarte usor de ingrijit, dar si foarte agili, atletici si curajosi. Sunt foarte buni la salturi si au o rezistenta notabila pe distante mari.
Rasa Appaloosa este adaptarea americana a unui cal patat unic, crescut in Statele Unite ale Americii. Calul patat poate fi vazut zugravit in grotele in care omul Cro-Magnon isi ducea viata in urma cu mai bine de 20.000 de ani. Acesti cai au fost cunoscuti sub o multitudine de nume diferite si au fost foarte raspanditi in Europa si Asia.
Indienii Nez Perce, care isi duceau viata in nord-estul statului Oregon, au creat, in secolul al XVIII-lea, rasa American Appaloosa. Indienii Nez Perce erau priceputi crescatori de cai. Ei au creat aceasta rasa dintr-un septel de Spanish, importat de conquistadores, unii dintre acesti cai fiind purtatori ai genei care creeaza petele. In timpul ocuparii pamanturilor triburilor de catre trupele americane in 1876, caii au fost decimati, fiind pe punctul de a disparea. Rasa a fost revitalizata in 1938, atunci cand a fost creat Clubul de Cai Appaloosa, in Moscow, Idaho.

appalosa

Calul arab (am sa acord un spatiu mai mare acestei rase)

Este o rasa care nu a fost practic creata de om , ea fiind de fapt doar selectionata pentru a satisface pretentii de frumusete si performanta (anduranta). Arabii au in prezent o traditie de peste 3 000 de ani de selectie si reproductie a acestei rase care a devenit in unele state arabe o mindrie nationala si un simbol.

In tarile arabe proprietarii hergheliilor de top investesc sume enorme pentru intretinerea si pregatirea cailor atit din efectivul de reproductie cit mai ales a celor din efectivul de competitie. Fermele au conditii de pregatire deosebite; precum bazine de inot, boxe cu suprafete de 7 x 7 m, aer conditionat, cabinete medicale superperformante si medici specialisti ce ofera asistenta non stop in ferma, multiple terenuri de antrenament, piste de galop, manageri, antrenori, calareti, ingrijitori, specialisti in reproductie, specialisti in gasirea celor mai de valoare exemplare din lume ( scout offices ), etc.

Sunt cai de o frumusete deosebita, foarte rapizi si mai ales foarte rezistenti. Sunt plini de temperament, dar in acelasi timp au un caracter ideal si un comportament constant pozitiv. Cei care au ocazia sa participe la un campionat mondial sau european de show – frumusete pentru rasa Araba, sau cel putin sa rasfoiasca reviste special dedicate acestei rase, vor ramine impresionati de nivelul la care s-a ajuns, la perfectiunea fizica si eleganta cu mult superioara oricarei alte rase din lume.

Este resursa cea mai importanta pentru producerea, imbunatatirea si rafinarea raselor si varietatilor de cai, inca din antichitate. A intrat masiv si continuu in Europa prin tarile de la Marea Neagra (principatele romane) si prin tarile de la Marea Mediterana si a influentat toate rasele clasice si varietatile moderne de cai . Rasa Araba a contribuit direct sau indirect la formarea si rafinarea tuturor raselor si varietatilor din lume .

Prin intermediul rasei Berber (Barb) si-a dublat influenta, aceasta din urma fiind principala rasa care a contribuit la formarea cailor de singe spaniol Andalusieni si Lusitani, cai care ulterior au format sau au contribuit la formarea principalelor rase moderne din Europa: Lipitanul, Kladrub, etc.

Prin formarea rasei Thoroughbred (Pur Singe Englez), a participat la formarea si rafinarea tuturor varietatilor moderne de sport din lume; de la warmblut-ul german, la varietatile de sport franceze, olandeze, belgiene, etc.

Este deci rasa care sta la baza formarii tuturor raselor moderne de cai, fiind deasemenea singura rasa care este acceptata ca infuzie de singe in majoritatea raselor standard din lume. A stat la baza crearii celei mai performante si mai polivalente rase de sport: Thoroughbred ( Pur Singe Englez ).

Unele documente franceze sustin ca unul dintre armasarii arabi care au stat la formarea rasei PSE/TB provine din provinciile danubiene (!?). Acestea sustin ca armasarul Byerly Turk care a participat la formarea rasei Pur Singe Englez provine din provinciile danubiene romane, fiind capturat de la turci de catre Capitanul Byerly.

Observati tablourile vechi din patrimoniul romanesc, precum cel cu Mihai Viteazul. La mare cautare erau caii de origine araba produsi in hergheliile romanesti.

Romania era renumita atit pentru caii sai cit si pentru modul corect de intretinere si pregatire al acestora. Nenumarate herghelii occidentale adoptau in secolul XVI si XVII modul de intretinere, selectie si reproductie din hergheliile boieresti ale principatelor romane. Iepele moldovenesti, cu singe arab erau renumite si rivnite in intreaga Europa de toate marile curti regale.

In trecut, pe majoritatea mosiilor boieresti din Moldova, Valahia si Dobrogea se cresteau cai arabi. Caii moldovenesti erau cei mai cautati, fiind de fapt cai de origine araba sau jumatate singe, continuu imbunatatiti cu reproducatori deosebit de frumosi adusi special din tarile arabe. Datorita frumusetii si renumelui, iepele din Moldova au contribuit la formarea majoritatii raselor moderne europene: Pur Singe Englez, Trakehner, Lipitan, Kladrub, etc. Prin participarea la constituirea nucleelor de iepe mame din efectivele de reproductie, mentionate in registre sub denumirea de iepe moldovenesti.

1775 se infiinteaza herghelia de la Radauti. Din 1825 sunt folositi reproducatori din rasa Araba. In anul 1919 s-a format herghelia de la Jegalia, initial cu un efectiv de cai arabi. In anul 1926 se infiinteaza herghelia de la Mangalia. Dupa diverse locatii, in prezent nucleul de reproductie arab din proprietatea statului se gaseste herghelia Mangalia. Se pare insa ca nici proprietarul si nici conducerea hergheliei nu sunt constienti de raspunderea care o au cind este vorba despre un astfel de fond generic.

Sunt crescuti cu succes in majoritatea tarilor din lume si exista atit reviste de prezentare (in mod special dedicate acestei rase) cit si concursuri dedicate pentru prezentarea acestei rase, dotate cu premii foarte mari. Este probabil rasa cu cei mai multi admiratori din lume. O rasa care te poate uimi cu frumusetea si calitatile ei.

Pretul unui cal deosebit din aceasta rasa poate ajunge la sume foarte mari; pentru campionii de frumusete sau anduranta pretul poate fi cuprins intre 10 000 si 100 000 Euro. Pentru cei care in plus sunt si reproducatori foarte buni, preturile se pot usor inmulti cu 10. Adevaratii campioni mondiali pot aduce profituri uriase atit din sport: frumusete, anduranta, curse, dar si din monte unde taxa poate ajunge usor la peste 10 000 Euro.

Desi sunt talentati si ar putea face fata cu succes oricarei competitii (dresaj, sarituri, eventing, etc) cu un calaret de talie mica, caii din rasa araba sunt prezenti in astfel de discipline doar in competitiile de copii si juniori, mai rar in competitiile de seniori si la niveluri de peste trei stele. Sunt cai cautati in mod special pentru cursele de anduranta, pentru cursele de galop pentru rasa Araba si pentru curse de cross country cu diverse teme.

In Romania se cresc in prezent urmatoarele linii: Koheilan, Hadban, El Sbaa, Hedjary, El Gazal, Dahoman, Siglavy Bagdadi. Efectivul este de foarte buna calitate, iar cu o intretinere si pregatire bazata pe programe individuale, se pot produce exemplare care pot face fata cu succes unei competitii internationale.

Exterior:

Talia standard este 145 – 157 cm, dar exista si exceptii de pina la 160 cm. Ca si in cadrul altor rase standard, se poate accepta orice talie cu conditia ca toate celelalte trasaturi fizice si psihice precum si modul de a se prezenta sa corespunda standardului in modul cel mai strict posibil.

Formatul corporal este patrat, cu o masa corporala de aproximativ 400-500 kg. Cea mai frecventa culoare este culoarea vinata, desi la calul arab putem intilni toate culorile posibile. In show-urile moderne este preferata o culoare deosebit de clara, puternica si stralucitoare, un par foarte fin si stralucitor.

Capul este mic, uscativ , cu profil concav. In functie de linie poate avea un profil mai drept, sau din contra extrem de concav. Botul este de obicei mai inchis la culoare decit restul corpului si aproape fara par iar pielea este deosebit de catifelata. Fruntea este lata, urechile sunt mici si foarte mobile. Ochii sunt mari, clari si frumosi. Find un cal din zonele calde , atit parul de pe corp cit si coama si coada este fin, cu fir subtire si rar. Doar datorita unei bune intretineri se poate ajunge la o coama si o coada lunga si bogata. Caii de show vor avea coada si coama tunse intr-un mod deosebit, special pentru astfel de competitii.

Gitul mai ales la caii selectionati pentru show este lung si arcuit in mod natural, deosebit de elegant. Greabanul este potrivit, spinare scurta, sale largi, crupa lunga si puternica, rotunda si bine imbracata in muschi. Pieptul este destul de larg, desi nu impresioneaza prin latime ci mai mult prin armonie si definirea muschilor. Toracele adinc, spata inclinata spre spate dupa modelul cailor de viteza, membrele sunt uscative si destul de lungi in raport cu corpul. Antebratul este lung si corect, genunchiul larg, fluierul scurt si uscativ, tendoane late, detasate corect si rezistente la efort.

black_arabian

arabian-horse8

arabian_horse_bossDe curand mi-am cumparat o revista adresata iubitorilor de cai. Stiam de existenta ei, am mai vazut-o prin duty-free-uri, dar e pentru prima data cand o cumpar. Ea se numeste Cheval Magazine si mi s-a parut foarte interesanta.

Am citit aici despre o rasa de cai nou formata, a carei omologare este asteptata la mijlocul acestei ierni. Sunt curioasa daca cineva poate ghici despre ce rasa de cai este vorba?! Nici gand cred, mie nu mi-ar fi trecut asa ceva prin minte niciodata. Va spun inainte ca, dupa parerea mea este cea mai buna combinatie posibila. Rasa este obtinuta prin incrucisarea fresianului cu calul arab… Ce poate fi mai frumos decat gratia si eleganta fresianului, imbinate cu alura sportiva, rezistenta si dorinta de a munci a calului arab? Rezulta “l’arabo-frison”! Exista deja intre 800 si 900 de exemplare in lume, dintre care cca 120 numai in Franta. Fizionomia arabului fresian rezultata din incrucisare ar putea fi asemanata cu un fresian modern. Capul si gatul sunt mai rafinate, membrele sunt mai fine, ancolura gatului este mai curbata. In ceea ce priveste inaltimea, el ajunge la 1,52 m pana la varsta de 3 ani, apoi atinge in jur de 1,60 m. Se pastreaza normele fresianului in ceea ce priveste culoarea, neffind acceptati cai care sa aiba vreo pata de alta culoare. Pretul unui asemenea manz este de cca 4000 euro si ajunge la cca 8000 euro dupa varsta de 3 ani, urmand a-i creste pretul in functie de performante.


Astept cu mare curiozitate dezvoltarea si raspandirea acestei rase la nivel mondial. Daca as avea posibilitatea sa cumpar si sa aleg un cal, as alege intre calul patat “american paint horse” sau “pinto” si arabul fresian. Perfect ar fi sa pot alege cate un cal din fiecare rasa… Atunci fericirea ar avea nume de cal ;).

Ra

Am gasit poza aceasta, mi se pare minunata!

O poza interesanta despre calul arab.

Nu exista ceva mai frumos!!

Ra

106 Comments (+add yours?)

 1. mva
  Sep 19, 2009 @ 13:29:03

  foarte frumos,bravo

  Reply

 2. Corinas
  Sep 29, 2009 @ 17:37:08

  Foarte frumos si informativ postul tau! :-) Si mie caii mi se par speciali, au o blandete aparte, comunica intr-un fel deosebit… Ai vazut “Horse Whisperer”, cu Robert Redford?

  Reply

  • Ra
   Sep 30, 2009 @ 10:50:29

   Nu am vazut filmul, dar am sa il caut cu siguranta, thx 4 the tip! E f frumos si blogul tau, interesant, de cand l-am descoperit il citesc mereu ;)!

   Reply

 3. Maria
  Jan 13, 2010 @ 10:33:02

  O postare draguta…
  Dar as vrea sa te intreb ceva? Faci echitatie? SI daca da, unde? Eu fac insa am cateva dubii

  Reply

  • Ra
   Jan 13, 2010 @ 12:03:20

   Fac echitatie la Arkadia Private Horse Club, cauta pe blog si vei gasi detalii despre club. Tu unde faci?

   Reply

 4. Maria
  Jan 13, 2010 @ 10:35:14

  inca ceva: Sa nu uiti sa mai continui postul! :) Poate cu rasa dutch warmblood, selle francais si alte rase bune pentru sarituri.
  Eu sincer ador rasa selle francais si oldenburger…Rasa arab este frumoasa si foarte laudata dar…nu stiu prea folosita :0.

  Reply

 5. Calin
  Jul 25, 2010 @ 22:38:18

  Vorbiti de caii moldovenesti ca fiind de fapt “arabesti”. Aveti vreo dovada sau este doar o supozitie?

  Reply

  • Ra
   Jul 27, 2010 @ 00:12:06

   Nu este ceva ce am scris eu, sunt lucruri pe care le afirma oameni care stiu despre ce vorbesc. Cum am timp zilele acestea am sa iti scriu exact ce si cum si mai ales cine si in baza a ce afirma asa ceva. Oricum, mi-ai dat de gandit, thx!!

   Reply

   • Tudor
    Aug 12, 2011 @ 23:02:24

    Am gasit ceva interesant:
    Calusul nu pare a fi decit un ritual preistoric in legatura cu vinarea calului salbatic si adorarea lui ca o zeitate populara. (Getica 1-2, Ion Ghinoiu).
    – In limbile germanice, inclusiv engleza veche, scopirea (castrarea) se numeste vallah; se pronunta chiar valah. In daneza vallak, in suedeza la fel. G. Bergman in „Ord med historia” (Stockolm, 1977) adauga: „cal scopit, adica un astfel de cal din Valahia, cuvintul vine din germana veche de sus”. (Getica 1-2, Catre Cititor, Gabriel Gheorghe)
    – Fara scopire domesticirea/imblinzirea cailor, probabil si a altor animale, agricultura nu s’ar fi putut face. (Getica 1-2, Catre Cititor, Gabriel Gheorghe)

   • Tudor
    Dec 04, 2013 @ 10:30:42

    Caii lor (ai valahilor) sînt mai buni.
    Și despre cai în articolul lui Iorga, Românii în armatele străine – o amintire pierdută, Revista Istorocă, 1934.

    “Peste vre-o douăzeci de ani, Augus îşi aduce aminte de ajutorul avut de la aceşti sprinteni ostaşi [n.m. valahi/români] şi, în scrisoarea de la 21 Maiu 1732, el se rosteşte, recunoscător astfel asupra lor :

    „Eu sînt de părere că companiile valahe sînt mai bune (decît husarii). Cele douăsprezece pe care le-aţi avut (e vorba de Mauriciu) în Pomerania la 1713 sau la 1714 au servit foarte bine, şi am auzit vorbind cu laudă de cele pe care le-a avut supt ordinele sale regele Suediei în Norvegia. Aşadar preferinţa mea este pentru Valahi, cu atît mai mult, cu cît îmi este mai lesne să-i am, cu cît ei sînt mai puţin supuşi la deşertare şi caii lor sînt mai buni. Cred că tendinţa arătată de generalii miei de a fugi de companiile valahe provine din faptul că ele se asamănă cu companiile polone, şi cunoaşteţi antipatia lor.””

 6. Ioana
  Jul 31, 2010 @ 18:56:27

  trebuie sa te corectez :) la prima poza cu regiunile corporale la cal…jaretul este prin definitie articulatia tibio-tarso-metatarsiana. nu cum ai reprezentat tu, tot fluierul piciorului..ce ai cuprins tu acolo cu linie este diafiza metacarpului III. prin urmare JARETUL are baza anatomica articulatia. la fel ca genunchiul, sau umarul.

  Reply

  • Ra
   Jul 31, 2010 @ 19:04:49

   Buna Ioana si multumesc de corectie. Pesemne nu ai inteles bine, nu te supara. Nu am vrut sa arat ca e fluierul piciorului. Daca te uiti mai bine sau mai atent ai sa vezi ca arata fix cele doua articulatii. Respectiv jaretul – asa cum este el. Nu a fost intentia mea sa cuprind portiunea dintr cele doua artivulatii, cu sa le arat, dar – ai dreptate, se poate intelege ca e toata portiunea aceea cuprinsa intre incheieturi. Am sa incerc sa remediez. Mersi mult ca mi-ai atras atentia.

   Reply

 7. irina
  Nov 24, 2010 @ 15:47:29

  Ca tot ai vorbit pe puzzle, astazi, eu tocmai am ternimat un puzzle si e minunat. Nu am cum sa-ti postez poza, s-ar incadra minunat aici la “Despre cai”. ;) poate daca-mi dai o adresa de email. kiss for you

  Reply

 8. Trackback: 2010 in review « Ra3pop's Blog
 9. Alexandra
  Feb 11, 2011 @ 14:30:30

  foarte frumos, sa stii ca caii sunt animalele mele preferate ! ai nimerit-o!

  Reply

 10. erykutza
  Feb 16, 2011 @ 21:41:58

  este foarte fain dar as dori ceva mai complex dar e bn si asa :)

  Reply

  • Ra
   Feb 16, 2011 @ 21:44:25

   Mersi pentru sugestie. Ce ai vrea sa aflii despre cai? Spune-mi si am sa incerc sa scriu mai mult. Si mai bine, desigur.

   Reply

 11. erykutza
  Feb 16, 2011 @ 21:43:52

  si eu ma bucur ca iti plac caii :) eu vreau sa am unu dar na nu se poate sau macar sa ma sui pe el :((

  Reply

 12. Flaviu
  Apr 13, 2011 @ 17:53:56

  imi poti lasa ceva sa ne putem contacta sa vb mai multe daca se poate numai

  Reply

  • Ra
   Apr 13, 2011 @ 19:30:54

   Spune-mi te rog ce ai vrea sa stii, eu nu sunt nici calareata de profesie si nici nu cresc cai, sunt doar o iubitoare de cai. Daca te pot ajuta cu vreo informatie, iti dau un contact sa putem vb mai mult, altfel nu stiu cum te-as putea ajuta, daca nu stiu ce vrei sa aflii.

   Reply

 13. Flaviu
  Apr 13, 2011 @ 21:02:16

  sau lasa nu vreau sa te retin din ceva am crezut ca o sa vb aici e greu pana raspundem unu la altu oricum msss

  Reply

 14. Flaviu
  Apr 13, 2011 @ 21:06:55

  imi dai te rog ceva sa ne putem contacta mai usor sa ne ajutam unu pe celalalt???

  Reply

  • Ra
   Apr 13, 2011 @ 21:15:09

   Eu nu am cerut ajutorul nimanui, ca sa fie valabila expresia “sa ne ajutam unul pe celalalt”, asa ca… Ceva nu se leaga! Seara buna!

   Reply

 15. yuhu
  Dec 10, 2011 @ 19:45:37

  Buna , sunt incepatoare in treburile astea cu caii si , mi-ar place mult sa aflu toate secretele

  Reply

 16. neda
  Jan 14, 2012 @ 19:16:13

  cine stie sa-mi raspunda la o curiozitate de-a mea ?!

  de ce intr-un galop , este un cal care conduce pana la sf ? il recc ceilalti de lider ?

  Reply

  • Ra
   Jan 15, 2012 @ 16:02:57

   Buna
   Buna, la acest lucru nu m-am gandit niciodata… Am sa ma interesez la oameni mai priceputi si iti spun!

   Reply

 17. Elena
  Jan 19, 2012 @ 21:15:33

  Cred ca ai uitat de Friesian :) Sau nu se incadreaza in preferintele tale, desi mi-e greu sa cred asta :P

  p.s. si eu iubesc caii.

  Reply

 18. alex
  Jan 25, 2012 @ 13:08:29

  Despre rasele grele nimic? Incearca Jethro Tull-Heavy Horses.

  Reply

  • Ra
   Jan 25, 2012 @ 14:16:50

   Am cautat pe net si am gasit o melodie care se numeste heavy horses si e cantata de jethro tull… What about them? or this? Eu am scrsi despre rasele care imi plac mie si despre care am gasit info pt ca nu-s vreo specialista in ale cailor, e doar o pasiune. Dc ma luminezi, raman recunoscatoare.

   Reply

 19. alex
  Jan 25, 2012 @ 16:30:19

  E doar o melodie inchinata cailor. F buna zic eu. Sunt foarte frumoase si rasele grele. Avem si in Romania cateva exemplare foarte reusite. le poti gasi pe net.

  Reply

  • Ra
   Jan 25, 2012 @ 18:43:17

   Foarte frumoasa melodia, am sa scriu si despre rasele grele, ai dreptate, pot fi oameni care sa caute si despre asa ceva.

   Reply

 20. alex
  Jan 25, 2012 @ 19:43:22

  Iti recomand si War Horse. Sau poate l-ai vazut deja…

  Reply

  • Ra
   Jan 25, 2012 @ 20:11:31

   Iti dai seama ca l-am vazut deja!!! Ma duc si la cinema cand apare, ca sa ma mai bucur de film inca o data… Ms!!! Ai vzt Sea Biscuit? Secretariat?

   Reply

 21. alex
  Jan 25, 2012 @ 21:14:14

  Nici, nici…in afara de War Horse ultimul film pe care l-am vaz si in care apareau cai cred ca a fost Lucky Number Slevin.

  Reply

  • Ra
   Jan 25, 2012 @ 21:17:54

   Uite eu nu l-am vazut pe acesta despre care spui tu. Iti recomand ambele filme, chiar si The horse whisperer, sunt superbe toate trei. Si am sa-l caut si eu pe cel despre care mi-ai spus. Ms!

   Reply

 22. alex
  Jan 25, 2012 @ 21:41:55

  Hmm…sa stii ca nu e vb despre cai, are cu totul alta tema. am zis doar ca apareau cai…poate o sa-ti placa si-asa, cine stie. cat despre celelalte o sa le caut si eu. la prima vedere dupa trailer promit ceva. sa vedem daca-s asa pana la sfarsit. Multumesc.

  Reply

 23. Diana Cojocaru
  Jan 29, 2012 @ 14:47:01

  Foarte tare postarea. (: Mie chiar mi-a fost de ajutor pentru ca fac echitatie si imi trebuie cateva informatii. :) SUPER ! xD

  Reply

 24. ralucaa
  Feb 15, 2012 @ 21:10:46

  Buna. As vrea sa stiu daca poti posta tipurile de cai cu denumirile sale. De exemplu : calul murg, calul cu stea in frunte etc. Cred ca ar fi de folos.

  Reply

  • Ra
   Feb 15, 2012 @ 22:37:38

   Buna, am sa rog pe cineva sa ma ajute si cred ca am sa va fac o surpriza placuta ;)! Multumesc pt sugestie!!!! Pups!

   Reply

 25. Alex
  Mar 07, 2012 @ 15:13:07

  Bune atat Seabiscuit cat si Secretariat. Primul parca ceva mai bun. Buck ai vazut cumva?

  Reply

 26. Alex
  Mar 07, 2012 @ 16:54:54

  Da e un documentar 2011. Cred ca ti s-ar parea interesant. Mai mult despre echitatie.

  Reply

 27. Henn
  Apr 20, 2012 @ 10:12:11

  uita-te la “Black beauty” este un film grozav, pe la sfarsit am inceput sa plang , dar pana la urma totul a iesit bine .

  Reply

 28. Samira
  May 05, 2012 @ 13:05:32

  Caii sunt frumosi , de la departare :) )

  Reply

  • Ra
   May 05, 2012 @ 13:16:37

   Te contrazic ;)!

   Reply

   • Samira
    May 05, 2012 @ 13:52:15

    Caii sunt periculosi daca nu sunt dresati, so better not !

   • Ra
    May 05, 2012 @ 14:49:47

    Nu este adevarat!!! Caii nu sunt periculosi!!! Nu exista asa ceva! Exista calareti cu experienta si oameni care nu stiu sa incalece sau sunt la nivel de amatori si mai dau rateuri. Eu nu am putere sa tin orice cal si nici nu stiu sa ma impun in fata unuia prea puternic, dar am cai cu care ma inteleg perfect din prima si merg f bine cu ei. Depinde doar de omul care incaleca, asa cred eu!

   • Samira
    May 05, 2012 @ 15:04:48

    Eu traiesc in zona rurala , si s-a intamplat un caz in care caii sa-u dezlegat nu stiu cum de la caruta si au inceput sa alerge aiurea , pe drum era o femeie , a sfarsit calcata de copita calului , i-au zdrobit pieptul si medicii nu au avut ce sa-i mai faca …asa ca ..

   • Ra
    May 05, 2012 @ 16:09:21

    A fost un accident, cu siguranta ceva i-a deranjat! Imi pare rau pt biata femeie!

 29. Adina
  Jun 03, 2012 @ 15:46:44

  Reply

 30. Adina
  Jun 03, 2012 @ 15:50:07

  Reply

 31. Adina
  Jun 03, 2012 @ 15:53:04

  http://despre-cai.webs.com/ totul de la a la z

  Reply

 32. Denisa Urse
  Jul 04, 2012 @ 22:06:20

  foarte frumosi sa va traiasca

  Reply

 33. oros andrei
  Sep 06, 2012 @ 15:29:02

  ra…… spunemi ceva filme cu cai sau despre cai ori ce numa sa fie cai..:D:P

  Reply

  • Ra
   Sep 06, 2012 @ 15:32:40

   Hidalgo e minunat, recentul War Horse, Horsemen, Secretariat, Seabiscuit.
   Vizionare placuta!

   Reply

   • Rykato
    Oct 21, 2012 @ 17:45:41

    ra am si eu o intrebare…sau mai multe despre cai….1.daca exista vreun dispozitiv de localizare al cailor:) …(spun asta deoarece anul acesta mi s-au FURAT 4 cai foarte frumosi…1 chiar de suflet mie, akm am luat 1 cal greu si are pe blana niste chestii (1 fel de zgrabunte)… 2 zici ca orice cal poate fi imblanzit crede ma nu sunt de acord…am cumparat 1 cal sur care era foarte bland..cuminte..nu aveam nici o treaba…dar daca era pus la atelaje sau ceva…eram mai ceva ca shumaher:)))…l-am vandut aceasta fiind ultima solutie.

   • Ra
    Oct 22, 2012 @ 07:51:19

    Nu stiu sigur, dar pe cine am intrebat, mi-a spus ca exista ceva ca un cip, folosit pt monitorizare si localizare. Iar in ceea ce priveste imblanzirea, imi sustin parerea. Apoi, sunt cai si cai, oameni si oameni. Cred ca cu rabdare si incredere se poate face orice. O zi buna!

   • Rykato
    Oct 23, 2012 @ 18:58:34

    exista 1 anumit cip …stiu de acela dar este doar de recunoastere nu si de localizare….daca aflii ceva de un anumit dispozitiv de localizare te rog anunta-ma
    o zi buna!

 34. toni
  Oct 28, 2012 @ 15:37:01

  cf

  Reply

 35. Florenta Rosu
  Jan 03, 2013 @ 21:47:52

  Caii sunt animale ,cu un caracter foarte puternic!….Dar, important este ca ei simnt intodeauna sufletul omului,ador privirea aceea inocenta pe care o au aceste suflete !

  Reply

 36. Luca Constantin Radu
  Feb 02, 2013 @ 16:41:05

  FORȚĂ, EEGANȚĂ și STIL…

  Reply

 37. Dim
  Mar 02, 2013 @ 22:00:07

  Bun, e interzisa pedeapsa cu moartea pentru uciderea unui om, dar ar trebui sa fie OBLIGATORIE pentru uciderea unui CAL (cati oameni si cati cai sunt pe lume?). Este un animal prea nobil pentru a fi omorat spre a-l manca DOBITOCII de UMANOIZI…

  Reply

  • Ra
   Mar 03, 2013 @ 08:23:32

   Cred ca ar trebui sa constientizam ca daca nu era calul, nu ajungeam nicaieri noi ca oameni pt ca din cele mai indepartate timpuri, tot ce am facut a fost pt ca ne-a ajutat calul…

   Reply

   • Dim
    Mar 09, 2013 @ 22:12:55

    Ai dreptate Ra, ai mare dreptate… Iti multumesc, si cred in continuare CA CALUL (ar trebui sa fie o cacofonie admisa) a fost, si (Doamne-ajuta), va ramane cel mai apropiat ajutor al oMULUI (“cu o mic”)

  • Călușar
   Nov 22, 2013 @ 11:19:22

   Românii n-au mâncat carne de cal precum alții (vezi și comentariul Tudor mai sus). Desigur acum s-a pierdut orice rînduială.

   Reply

 38. mihai
  May 20, 2013 @ 00:34:13

  Minunata postare. Tks :)

  Reply

 39. MIIG
  May 26, 2013 @ 11:31:42

  salut postarea se vede ka ku adevarat it plak kaii… spune terog makar o rasa de cai moldovenesti

  Reply

 40. ema
  Nov 18, 2013 @ 18:30:26

  pozele gasite de tine sunt minunate!nu o lua personal, m vazut mici greseli in scriere.

  Reply

  • Ra
   Nov 18, 2013 @ 18:33:13

   Se poate, nu recitesc niciodata ce scriu inainte de a publica. Daca esti draguta sa mi le si semnalezi, mi-ai face o favoare. Timpul nu e aliatul meu in acest moment. Seara frumoasa si mersi pt vizita!!

   Reply

 41. ionut
  Dec 26, 2013 @ 09:37:21

  buna,ma ajuta cineva si pe mine?,am un semigreu de bucovina si avea o coama f frumoasa,pana intr-o zi ce i-a roso un vitel aproape toata,cu ce l-as putea da sa creasca cat mai repede?? va rog,

  Reply

 42. ema
  Dec 28, 2013 @ 16:07:34

  am citit o parte acum ceva vreme si nu prea mai stiu cu exactitate unde ai gresit.reciteste postarea si probabil vei vedea

  Reply

  • Ra
   Dec 30, 2013 @ 16:26:07

   M-am uitat, nu sun greseli de ortografie. I graba am lasat cuvinte fara pauza intre ele, chestii de acest gen, asa ca nu ma obosesc sa le corectez, dar mersi pt atentionare.

   Reply

 43. Livia Anghelescu
  Jan 04, 2014 @ 21:19:08

  Ma bucur ca multor oameni le plac caii.Sincera sa fiu si mie imi plac foarte mult si mi-am dorit mereu unul.Unul maro,lucios si foarte elegant :) dar din pacate…nu am loc sa il tin in curte si nici mama nu vrea unul.Dar ei nici nu ii plac caii. :(
  A am uitat sa va intreb…Sti unde pot gasi carti cu…cai?Adica ceva de genul:
  Sa fie o fata care ii pac caii si pana la urma sa gaseasca unul in padure si sa-l ia sa-l ingrijeasca,sa faca curse cu el si apoi acel cal sa se raneasca si asa el murise dar ea nu stia ca murise.Asa ca merse sa il caute dar intalni altul si tot asa pana cand fata isi gasi calul potrivit si sa faca multe cu el,apoi calul perfect al fetei (depinde daca e fata sau baiat)daca e baiat sa-si gaseasca dragoastea adica o fata si daca e fata sa-si gaseasca dragostea adica baiat si sa aiba 2 puii si sa treaca prin mai multe aventurii!
  Cam asa sa fie cartea ceva interesant,cu multe aventurii,CU CAI si multa distractie dar si tristete si bucurie.Daca gaseste cineva ceva sa imi spuna si mie aici un raspuns cum se numeste cartea ca as cumpara-o si daca gasiti un pret pana in 50 de lei.Nu conteaza cat de groasa o fi.Voi sa mi-o scrieti.
  Va multumesc mult si va sunt recunascatoare si va doresc sa iubiti in continuare caii;ele fiind niste fiinte senzationale de superbe,curasjoase si jucause.
  P.S Nu uitati la cate lucruri erau folositi CAI pe timpurile roman!!
  Va pup si nu uitati de cartea mea.Daca nu gasiti sa fie ceva de genu’!

  Reply

 44. santa
  Apr 17, 2014 @ 15:01:24

  da ….e un articol destul de bun pentru o fata …

  Reply

 45. jocuri cu cai
  Jun 10, 2014 @ 05:36:32

  minunate animale! felicitari pentru postare, destul de detaliata si documentata!

  Reply

 46. Dragos Grijincu
  Jun 25, 2014 @ 16:24:38

  Felicitari pentru articol! Este destul de bine documentat dupa cate vad. As face niste sedinte foto cu cai foarte frumosi si bine intretinuti pe langa Bucuresti. Unde as putea gasi niste cai frumosi?

  Reply

 47. Ralf Weber
  Jul 30, 2014 @ 14:51:21

  care-i diferenta dintre roib si negru?

  Reply

 48. Andrei Ionut
  Oct 18, 2014 @ 19:27:36

  Ma poate ajuta cineva cu niste informatii despre agresivitatea cailor fata de oameni? Am un referat de facut si nu gasesc mai nicaieri informatii despre asta, iar profesoru mi-a spus sa caut despre asta

  Reply

 49. Monika Vlachonikolas
  Oct 30, 2014 @ 22:42:53

  Buna,ma numesc Monika si as vrea sa cumpar un cal pt fetita mea in varsta de 10ani.am gasit un cal in varsta de 2ani,este castrat de 1an.credeti ca ar fi indicat pt un copil care nu are experienta?va multumesc

  Reply

 50. Mihaela
  Oct 31, 2014 @ 17:00:42

  buna , am o iapa care a nascut acum 2 zile si nu isi lasa manzul sa suga , ce este de facut ?

  Reply

 51. Emyjeni
  Dec 06, 2014 @ 15:08:59

  Felicitari pentru postari , iubesc ff mult caii .

  Reply

 52. Andreea D.
  Dec 29, 2014 @ 13:32:54

  Buna,numele meu este Andreea, si am 20 de ani! as vrea sa imi cumpar un cal, insa nu stiu ce rasa ar fi de preferat si care ar fi cea mai potrivita pentru mine! caut un cal special doar pentru calarie,plimbari si agrement, nu pentru tractiune sau competitii sportive! precizez ca ma atrag rasele precum Frizienii,Pur sange arab si Gypsy Vanner! dar cel mai important ar fi sa-mi gasesc rasa cea mai potrivita pt scopul care vreau sa-l folosesc,caut un temperament foarte bland,ascultator,cuminte si cat mai receptive! ai putea te rog sa-mi recomanzi ceva?

  Reply

 53. ITS11
  Mar 01, 2015 @ 14:40:01

  LA cati ani incep pregatirea cu saua si capastrul caii?de cand si cati ani

  Reply

 54. sssss
  Apr 15, 2015 @ 15:53:22

  cu papik ii linistesti si dresezi si tot ce vrei apeleaza MANCARE :)))

  Reply

 55. EllaR
  May 05, 2015 @ 23:47:01

  Minunata initiativa dl. Multumim frumos !

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 341 other followers

%d bloggers like this: