Scrisoarea aviatorilor pensionari catre BOC

Domnule Prim Ministru,

Ca unul care a avut privilegiul de a face parte din tagma aviatorilor, m-am bucurat  pana de curand de respectul si admiratia prietenilor, a colegilor, a vecinilor si chiar a oamenilor de pe strada. Spun pana de curand pentru ca de cand primul ministru al tarii ne face nesimtiti imi este rusine sa mai spun ca am fost aviator. Va intreb cu modestia omului care a muncit timp de 40 de ani din care 35 de ani de zbor, care a adus tarii poate  milioane de dolari, care a fost trimis de multe ori sa munceasca si prin alte tari pe un salariu de 10-15 de ori mai mic decat pilotii straini cu care zburam. si care in  2007 cand a aparut noua lege ,dupa 40 de ani de munca, aveam 1421 de lei pensie, atunci tot nesimtit eram ?

Va asigur ca pilotii romani sunt cel putin la fel de buni ca cei din tarile avansate si daca nu stiati licentele noastre sunt recunoscute  oriunde in lumea asta,ar fi fost usor sa ne ducem acolo unde munca noastra era apreciata si platita corespunzator. Mi-am iubit prea mult tara si aceasta profesie si nu m-am gandit nici o clipa  sa raman in strainatate si ma intreb acum, daca am facut bine. Ne jigniti  pentru ca am  beneficiat de o lege pe care parlamentul Romaniei din respect pentru munca noastra a votat-o. Din curiozitate am cautat pe internet sa vad cum a trecut legea 223/4 Iulie 2007  prin Parlament si am vazut ca  la Senat a fost adoptata in unanimitate, ceea ce ma face sa cred ca si parlamentarii partidului pe care il conduceti au votat-o. Ba mai mult initiatorul acestei legi a fost un vicepresedinte al PDL care a inteles ce inseamna munca unui aviator si banuiesc ca presedinte de partid ca nu a facut-o fara stirea dumneavoastra.

Am crezut atunci ca se incearca o reparatie fata de niste oameni care au fost pacaliti o viata intreaga  care si-au sacrificat sanatatea iar multi si familia pentru a-si servi tara. Nu am sa va enumar conditiile noastre de munca, sau stresul profesiei noastre, probabil ca nu va intereseaza ,va spun numai ca in cei 35 de ani de zbor eu am avut mai multe incidente de zbor inclusiv de doua ori in timpul zborului, incendiu la motor. Pentru ca am scapat cu viata atat noi cat si pasagerii nostri  compania mi-a dat o insigna pentru merite deosebite in aviatie si mi-a trimis o hartie cu “multumiri pentru inaltul profesionalism de care ati dat dovada”: atat si nimic mai mult si am fost multumit. Si ca mine sunt majoritatea celor care iubesc aceasta profesie.

Inainte sa ne faceti nesimtiti ar fi fost mai bine sa cereti de la Institutul de Medicina Aeronautica si Spatiala statistica cu bolile profesionale si varsta medie de viata a pilotilor din aviatie si ati fi aflat ca 40% dintre noi nu apucam varsta de 65 de ani. Dati mereu exemplu unui pilot care si-a marit artificial salariu pentru o pensie  mare, dar pentru unul jigniti toti personalul navigant pensionar, multi eram deja pensionati  si conform legii  am primit o adeverinta cu  media salariului  pe trei luni a pilotilor in activitate, piloti  care au  salarii pe care noi nu le-am avut niciodata , desi am muncit la fel. Nu va scriu aceste randuri ca sa cersesc ceva, nici ca sa va impresionez ci pur si simplu sa va reamintesc ca suntem o categorie profesionala care si-a castigat respectul oamenilor prin munca lor si nu vrem sa primim niste invective pe care nu le meritam.

Stim ca de ceva timp, pensiile noastre sunt mai mari decat a majoritatii oamenilor care au muncit din greu in Romania dar repet nu noi ni le-am facut ci au fost facute si votate de parlamentarii romani care au considerat ca le meritam. Probabil, pentru  ca nu s-au prevazut si masuri de limitare a exceselor, acum se va incerca o masura de eliminare a legii prin masuri anticonstutionale, vulnerabile atat in  fata instantelor judecatoresti din Romania cat si  la CEDO. Din pacate pentru Romania nu ar fi prima eroare de acest fel. Nu as fi scris aceste randuri dar tocmai m-am intors de la inmormantarea unui coleg, al 5 lea din promotia mea de  21 care ne-a parasit la  63 de ani si ma intreb cine urmeaza.

Un aviator cu bun simt,

Comandant Paul Bozga

Şi o statitsică tristă de la Asociaţia Naţională a Aviatorilor Pensionari

Cu o saptamana in urma a loc avut intanlirea promotiei 1975. Noi am fost la absolvirea Scolii Militare de Aviatie  76 de piloti. Acum in 2010 ,constatam ca 26 dintre noi au murit, cativa, foarte putini in diverse accidente de aviatie si imensa majoritate din cauza diverselor forme de cancer, leucemii, sau cum s-or mai fi chemand.
Daca gresesc cu cifrele este din cauza ca numaratoarea continua si unii mor cu discretie dupa ce au profesat aceasta meserie cu abnegatie, profesionalism si multa mandrie!

Media de varsta a promotiei 1975 este de aproximativ 58 de ani.

Text preluat integral de aici.

Cred ca nu mai e nevoie de cuvinte, probabil ca ele nici nu exista dupa ce citesti asa ceva. In cazul meu este vorba despre cuvinte transformate in lacrimi… De durere! Cinste pilotilor romani si rusine celor care ne conduc!!!

Ra

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: