Ce se intampla cand bei Cola

Imi place Coca Cola, uneori am impresia ca fara un pahar de Cola la masa, parca nu am mancat bine. Dar v-ati intrebat vreodata ce reactie produce in organism aceasta bautura “minunata”?

In primele 10 minute, 10 lingurite de zahar ne lovesc organismul, aceasta reprezentand 100% din doza zilnica recomandata. Dulceata coplesitoare nu ne face sa vomitam imediat pentru ca intervine acidul fosforic (da, Andreina, ala pe care il bei tu cu fiecare “gura” de cola) care taie aroma, permitandu-ne sa o suportam.

Pana la 20 de minute zaharul ne invadeaza sangele, provocand o explozie de insulina. Ficatul nostru raspunde la acest lucru prin transformarea in grasime a intregii cantitati de zahar care se afla in acel moment in organism.

Pana la 40 de minute, absorbtia de cafeina este totala, ni se dilata pupilele, tensiunea arteriala creste ca un raspuns, iar ficatul nostru “arunca” si mai mult zahar in sange. Receptorii creierului sunt acum blocati pentru a reduce somnolenta.

Pana la 45 de minute, Coca-Cola lucreaza ca si heroina, stimuland centrii placerii din creier.

Pana la 60 de  minute, acidul fosforic duce in intestinul de jos calciul, magneziul si zincul din organismul nostru, oferind un nou impuls metabolismului. Acestea sunt agravate de dozele mari de zahar si indulcitori artificiali care cresc eliminarea calciului prin urina.

Urmatorul pas este al cafeinei si proprietatilor ei diuretice care ne face sa urinam. Astfel, in mod sigur se elimina calciu, magneziu, zinc, electroliti de sodiu si apa. Se poate sa devenim iritabili si/sau lenti. Am reusit sa eliminam cu brio toata apa care era in cola, dar nu inainte de a fi bine infuzata cu elemente pe care corpul nostru le-ar fi putut folosi pentru a avea oase sau dinti mai tari si/sau mai puternici. Ori care ne-ar fi putut hidrata.

Nu Coca-Cola este dusmanul aici. Ci prezenta in cantitati mari a zaharului in combinatie cu acidul fosforic si cafeina. Combinatie care se gaseste in aproape toate sucurile acidulate.

Moderatie, oameni buni!!!!

Ra

Advertisements

2 Comments (+add yours?)

  1. marius
    Mar 22, 2011 @ 15:01:54

    noroc ca eu nu prea beau sucuri. Macar atat 😉

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: