Romanii nu au cultura gastonomica

Da, nu imi sariti in cap acum… Cati dintre voi apreciati o mancare buna cu adevarat? Cati stiti exact ce se mananca cu ce si in ce mod, cum sa imbinati vinurile cu mancarurile si cum sa pregatiti o masa?

In ultimul timp ma socheaza sa vad ca nici macar ospatarii nu mai sunt ce au fost. Vechii ospatari, cei care acum au peste 35 de ani si chiar inspre 50 de ani au apucat sa invete scoala cu adevarat in meseria aceasta. In zilele noastre cand nu mai ai ce sa faci, te faci ospatar. Nu necesita pregatire, instruire, scolarizare. Sau nu mai necesita la noi in tara. Barman? Acelasi lucru… Putini isi respecta meseria stiind cu adevarat cum se face un Bloody Mary si mai ales cum se serveste unul… Insa toti sunt barmani.

Citeam un articol in Romania Libera despre o romanca aflata in elita mondiala a celor care prepara ciocolata. Bravo ei, felicitari! La baza e IT-ist de meserie ;). Dar e pasionata, o face cu daruire… E dornica sa invete si nu a plecat pe principiul ca “stie ea mai bine” asa cum facem majoritatea cand vine vorba despre munca si profesionalism (care intre noi fie vorba, la noi prea putin conteaza). Si ea spunea ca in familiile din tara noastra daca copilul este retardat, parintii se gandesc sa il faca bucatar, ce deh – e mai usor… Si uite asa ajungem sa mancam paste carbonara care plutesc intr-un sos dens si extrem de gretos, iar cand dam peste o pasta carbonara facuta ca-la-mama-ei-acasa, spunem: “dar, vai, asta nu e carbonara!!!”!!! O sugem aiurea dand cu presupusul despre ceva ce nu stim cum se face. Amestecam la intamplare condimente, fara sa le stim rostul inainte de a le folosi. Mancam tot felul de mancaruri grase (dar gustoase, nu?), pline de sosuri, facute sa reziste in frigider o saptamana. Spunem ca avem mancare traditionala, dar de fapt nici macar acele feluri pe care noi ni le imaginam traditionale, nu sunt ale noastre. Nu sunt inventate de noi, nu pornesc de la stramosii nostrii. Insa ni le adjudecam cu mandrie, ca si cum noi le-am inventat, promovat si le mancam traind cu impresia ca sunt “bucate romanesti suta la suta”. Nu avem cultul mancarii, nu stim sa mancam, nu stim sa gatim, dar stim sa ne mandrim. Cu nimic, ca asa-i romanu’ – fudul!

Nu mai spun de servicii, sunt pe ultimul loc. La noi in tara e destul de complicat ca cei care ofera servicii sa si inteleaga conceptul “clientul nostru, stapanul nostru” cu care nu sunt de acord in totalitate pentru ca nu trebuie sa ne umilim in fata clientului, dar trebuie sa-i oferim un serviciu pe masura. Zic si eu, poate gresesc. Dar cand ma duc sa mananc ceva, am pretentia sa fie totul ireprosabil. Pentru ca platesc. Indiferent daca felul respectiv de mancare costa 1 leu, 10 lei sau 100 de lei. Atat timp cat respectivii care au stabilit pretul, au facut niste calcule si au gandit ca acela e pretul corect pentru respectivul produs, pai fa-ma sa ma simt regeste. Chiar si in fata unei omlete!! Aseaz-o frumos in farfurie, fa-i un decor sa ma lase cu gura cascata, trimite un ospatar adevarat sa mi-o sereasca la masa si un picol sa o debaraseze cum trebuie. Ca altfel, imi fac omleta singura si acasa. Si cu siguranta mai ieftin decat m-ar costa in localul tau! Nu mai vorbesc despre timpul de asteptare, despre sfaturile pe care le poti primi de la un ospatar. Pai, pe vremurile in care eu imi pierdeam adolescenta la Zerillo’s, aveam un ospatar care reusea sa faca clientii sa comande la cea mai ieftina mancare, poate cea mai scumpa sampanie sau cel mai bun vin si invers. Avea arta de a face conversatie cu clientii, stia meserie, simtea oamenii, se facea placut… Acum, nu am mai vazut de mult timp ospatari de acest gen.

Ma duc la o cafenea unde se serveste mancare, concept pe care nu il inteleg orice mi-ai face. Pai ori e restaurant, ori e cafenea? Ca asa se scuza: “stiti, noi nu suntem restaurant”, dar totusi au bucatarie, vand mancare la preturile unui restaurant de elita. Comand ceva de mancare. Era o garnitura de ciuperci. Nu imi era chiar foame, dar uitandu-ma in meniu mi s-a facut o pofta teribila de ciuperci trase la tigaie cu vin, unt si usturoi parca. Fiind singurul fel pe care l-am comandat, ma gandesc ca e la mintea cocosului sa il iau ca fel principal. E ca si cum mi-as fi luat doar cartofi prajiti au doar legume la gratar. Indiferent ca erau garnitura. Sunt fel unic comandat de un om? Atunci trateaza-l ca pe fel principal, in mama ma-sii de mancare!!! Vine si mancarea la masa. Surpriza, nu paine, nu nimic pe masa. Intreb. Mi se raspunde. “E garnitura si garnitura nu se serveste cu paine, trebuia sa cereti separat”. Probabil si sa o platesc separat. Pentru ca noi inca platim si trecem painea separat in meniu. Stiti rubricile acelea cu paine, smantana si ardei iute – toate trecute separat? Imi aduc aminte, pe vremuri plateai un pret pentru un numar fix de felii de paine…

Chiar asa am ajuns?

Noi ca popor ce stim sa facem? Sa mintim, sa furam, sa ne prefacem, sa ne aliem cu cel care e la putere, sa dam vina pe cel care a fost la putere inainte, sa aruncam cu pietre in sefi, sa.. si sa…

Hai sa traim sanatosi si sa invatam sa mancam bine! Ca de trait bine ne-om fi saturat si noi!!!

Ra

Advertisements

7 Comments (+add yours?)

  1. marius
    Feb 18, 2011 @ 18:39:06

    De acord aproape in totalitate cu tine. Ospatari adevarati sunt foarte putini; nu stiu sa iti serveasca mancarea daramite sa iti recomande si o bautura la mancare. De fapt, nici nu stiu ce au de baut, daca vinul e sec, demisec sau dulce etc. Se angajeaza pentru a face niste bani, fara pasiune si asteapta bacsis.
    In ceea ce priveste mancarea “traditionala” este foarte greu oricarui popor sa isi revendice o mancare pantru ca nevoia sau imaginatia l-a oimpins pe om la diversificare asa ca gasesti asemanari in toate culturile gastronomice.
    In rest 100 de acord 😉

    Reply

    • Ra
      Feb 18, 2011 @ 18:57:44

      dar italienii pot spune ca au pizza. Si mai au si altele. Francezii pot spune ca au branza. Si mai au si altele. Chinezii mananca nu-stiu-mai-ce-ciudatenii, etc… Romanu’ o arde aiurea cu sarmale, care nu-s ale noastre si cu multe altele… Multam fain pt sustinere. Aseara am dormit in Cluj, ce rasfat!!!

      Reply

  2. larisa
    Feb 18, 2011 @ 22:13:33

    Ralu ai fost la Cluj?!!!!!!!:((offf ce rau imi pare :(veneam sa ne intalnim oriunde erai

    Reply

  3. alex
    Feb 20, 2011 @ 10:43:51

    Reply

  4. marius
    Feb 20, 2011 @ 18:21:54

    ai fost la Cluj si inca n-am reusit sa iesim la o poveste 😦

    Reply

    • Ra
      Feb 20, 2011 @ 18:23:27

      Am ajuns seara tarziu si am plecat dimineata la 5.30 de la hotel. E o mare amagire ramanerea nostra la Cluj, nu apucam sa ne bucuram de Cluj asa cum am vrea. Regretam cu totii taberele pe Cluj (ramanerile la Cluj de mai multe zile). Cred ca pana la urma am sa imi fac un concediu la Cluj :)))))!!

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: