Cinenicinutegandesti ;)

Sau Cromozomul din Valiza. Ori Maria Orha. Sau pur si simplu Maria Irina Almasi.

Sunt una si aceeasi persoana. Cea care a scris minunatia aceasta de proza scurta/eseu – adunate in cartea ce poarta numele “Cromozomul din Valiza”.

Miercuri am zburat la Viena si fiindca ne oprim cateva ore acolo, dupa ce am cotrobait prin duty-free-ul vienez, am inceput sa citesc cartea Mariei. V-o recomand din suflet, are niste cuvinte care va vor fi alifie pentru inima cu siguranta. Iar dorinta ei de a deveni pod peste suflete involburate, sigur se va realiza. Peste sufletul meu involburat este acum un pod.

Ca sa ma intelegeti de ce spun asta, cititi va rog mai jos, cat de frumos insiruie cuvintele Maria. Eu m-am regasit in ele. Voi?

<De ce tradarea “in casa ta si-n asternuturile tale” e incomparabil mai dureroasa decat cea comisa aiurea, ce se schimba? Protagonistii-s tot aia, adica “al tau” si o terta, actul in sine-i tot ala, atunci de ce? Pentru ca cele mai multe trairi ale tale au fost anulate. Din comoditate, jumatatea ta ti-a paralizat viata (…).>

Am trecut prin asta si doar cine simte pe pielea lui asa ceva isi poate da seama cata dreptate are Maria in mica povestioara Antipygmalion. Am trecut prin asta si “de ce” m-a bantuit mult timp, pana cand a reusit, prin negasirea raspunsului, sa-mi ajute la incoltirea gandului de a parasi acea casa si implicit relatie…

<Captivitatea incepe atunci cand iti pierzi speranta.> (Custi)

<Nu pot fi hipnotizata de nici un specialist, nu ma pot indragosti, nu gasesc leac bolii pe care-o port in suflet de-o droaie de ani. “Timpul vindeca orice!” mi s-a spus atunci, pe moment, ca prim ajutor, ca prima solutie… N-a fost asa deloc! Timpul nu vindeca deloc nimic din ce se poate repara cu orice panaceu. E un efect placebo chestia asta cu reparatiile de la sine, in timp… Poti sa iti faci mintea sa creada ca, peste ani, realitatea nu va mai fi atat de dureroasa. (…) dar nu-i deloc asa… Nimic si nimeni nu-ti poate lua locul ori sterge tot ce-ai scris in sufletul meu. M-ai insemnat cu semnul dragostei tale (…). In boala numita iubire, nu exista leacuri obisnuite (…).> (Timpul nu vindeca)

<Exista intalniri magice, harazite (…). El e barbatul langa care am invatat toate nuantele de gri, pana cand, orice urma de culoare a disparut din viata mea. Am invatat ca fiecare are adevarul lui, cu care poate trai singur. (…)> (Magia unei intalniri)

<Libertatea e o usa deschisa spre nicaieri. Poti sa-i treci pragul sis a cazi in haul singuratatii, nimic mai mult. Degeaba traiesti parazitand vietile altora, incercand sa le fii pe plac, facandu-te util tuturor. Pe tine, tu, tie reda-te! Traieste-ti viata, implineste-ti visele, convinge-te ca meriti sa investesti in tine.> (Confort/Disconfort)

Acestea sunt doar cateva dintre frumoasele cuvinte pe care le puteti citi in cartea “Cromozomul din valiza”!

Sper sa va placa,

Ra

Advertisements

2 Comments (+add yours?)

  1. cinenicinutegandesti
    Nov 26, 2010 @ 17:50:44

    E foarte frumos ce-ai scris, iti multumesc! Asta a fost si motivul pt care am publicat textele, sa pot fi de folos cat mai multor persoane, sa dau solutii (cele care au functionat la mine si cei din jurul meu 🙂 ), sa bucur cat mai multa lume… Lectura placuta si zile luminoase!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: