Bella e bolnavioara :(

Bella e pisica mea. E cea mai dulce si cea mai frumoasa pisica din lume, pentru mine – bineinteles. Si cea mai iubitoare. Neconditionat ne iubeste de aproape 16 ani. Acum e cam bolnavioara, dar speram sa se faca bine repede pentru ca suferim si noi alaturi de ea. Nu concep ca Bellei i se poate intampla ceva intr-o zi, ceva care sa o ia de langa noi pentru totdeauna. Bella e nemuritoare si as va fi mereu ;). Pentru ca Bella e pisica mea!!

Am observat ca in ultimul timp, Bella a slabit, ajungand sa cantareasca putin mai mult decat un fulg 😉 si m-am panicat. Am dus-o imediat la doctor, in momentul in care am realizat ca o iau in brate si e atat de usoara, incat aproape ca nu o simt. Domnul doctor de la cabinetul Crivet i-a luat sange si i-a facut toate analizele. Care, spre bucuria noastra, i-au iesit nemaipomenit de bune, fiind doar usor anemica (datorita faptului ca nu prea mai mananca).

In ziua urmatoare am elucidat misterul, de fapt ea nu manca pentru a isi induce o constipatie. Glandele perianale i s-au spart si Bella a mea s-a ales cu o gaura de toata frumusetea undeva langa coada si fundulet. Nu e usor pentru nimeni sa faca o gaura in organism, mai ales pentru o pisicuta de 2,9 kg, cum e Bella.

Iar la doctor, speriata rau de data aceasta. Ce are? Se moare din asta? Cum de i-ai iesit analizele bine? Panica totala…

Domnul dr mi-a explicat ca este un lucru intalnit la animalele mici de companie, mai des intalnit la catei, dar care se poate intampla si la pisicute dragute.

Ca sa intelegeti mai bine ce sunt aceste glande, am gasit asta navigand pe net:

Glandele perianale se găsesc la c‰ine şi la pisică de o parte şi de alta a anusului şi sunt de mărimea unei alune.
Aceste glande au rolul de a ãajutaÓ c‰inele să-şi marcheze teritoriul, iar atunci c‰nd se ”nt‰lnesc 2 căţei, aceştia fac cunoştiinţă prin intermediul mirosului pe care ”l au aceste glande(de aceea ei se miros sub coadă si ”şi dau seama dacă celălalt este mascul sau femelă).
In mod normal aceste glande se golesc ori de c‰te ori animalul defecă.Secreţia glandelor perianale este de culoare maronie-verzuie ,ur‰t mirositoare şi poate fi mai păstoasă sau mai lichidă.
De asemenea sacii anali pot fi goliti şi de contracţia involuntară a sfincterului anal care se poate realiza atunci c‰nd animalului ii este frică,este supărat etc. şi |”n acest fel el işi lasă ãamprentaÓ asupra teritoriului respectiv.
S-a constatat că la animalele de talie mică aceste glande nu se golesc ”ntotdeauna ”n momentul defecării astfel că se ajunge la inflamrea acestor glande care se umplu cu secretie in continuare şi animalul ”ncepe să simtă disconfort şi ”ncearcă să le golească.In acest caz, trebuie să te duci cu el la medicul veterinar şi să le golescă manual.Această manopetră nu poate fi făcută de oricine deoarece există posibilitatea să ãspargăÓ aceste glande.
Semnele clinice pe care trebuie să le urmăreşti pentru a putea pune dianosticul de inflamarea glandelor perianale sunt :

– t‰r‰tul/patinatul cu anusul de podea;
– se linge ”n zona perianală in mod repetatşi intens;
– uneori la palparea acestei zone se simt glandele inflamate;
– animalul are o stare de disconfort.

Sa aveti si voi grija, cei care aveti animalute de casa, sa nu ajungeti pana aici cu ele. Bella face tratament acum, in fiecare zi injectie cu antibiotic, curatarea zonei si folosim si o crema speciala pentru aceasta rana. In cateva zile se va face bine, domnul dr ne-a spus ca rana se inchide frumos si procesul de vindecare este foarte rapid in cazul ei, la unele pisicute durand mai mult de cateva zile. Din pacate este nevoita sa poarte un guler care o face sa arate ca un lampadar mergator sau ca o veioza vie, dar o ajuta sa nu se linga la rana si sa nu impiedice sau ingreuneze cicatrizarea ranii. Nu este placut si nici comod, dar este spre binele ei sa poarte gulerul si sa suporte mersul zilnic la cabinetul veterinar. Insa intelege asta si nu ne poarta pica, vine singurica cand o chemam sa o dam cu crema si deja la dr nu mai opune rezistenta cand ii face injectia sau o curata local.

Sper sa se faca bine cat mai repede, pentru ca daca pateste Bella ceva eu mor inaintea ei…

Ra

Advertisements

4 Comments (+add yours?)

 1. larisa
  Nov 20, 2010 @ 23:51:59

  off Ralu ce rau imi pare sa aud asa ceva ma intristeaza stiu cum e ca eu am doi si sunt la fel ca tine ma prapadesc cand sunt bolnaviori,ai grija de ea si o sa traiasca ca e puternica.ai si tu grija de tine
  Pup

  Reply

 2. larisa
  Nov 21, 2010 @ 10:55:40

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: