“Fly the eco-friendly skies”

Am citit un articol foarte interesant. Bineinteles ca nu intr-un ziar romanesc, mult prea ocupat cu “profesoara porno”, ĘBianca Dragusanu sau ex-sotia lui L Varciu ;).

Articolul era despre noul mod de a zbura in viitor. Aviatia comerciala va trebui sa faca fata unei expansiuni constante, astfel incat pana in 2035 traficul aerian se va dubla. Pentru a veni in intampinarea noilor cerinte economice si ambientale, cercetatorii de la MIT, condusi de Edward Greitzer au prezentat doua concepte futuristice care reprezinta avioanele viitorului. Modelele au fost prezentate in Massachussets si garanteaza un consum mai mic cu 70% decat ceea ce exista in prezent. Sa nu uitam ca Boeing 787 Dreamliner a fost prezentat de Boeing drept avionul cel mai “fuel efficient” dintre toate cele existente.

Cele doua avioane concept de la Boeing au primit numele “the D series” si “the H series”. Seria D e gandita sa inlocuiasca avioanele pentru tip zbor mediu curier cu o medie de 180 de locuri pentru pasageri, cum e cazul Boeing 737 sau Airbus 320. Seria H in schimb, va inlocui avioanele de pe rutele intercontinentale si va avea in jur de 350 de locuri pentru pasageri.

Ceea ce m-a impresionat si mi-a atras atentia e ca nu mai au forma cu care suntem obisnuiti de cca 60 de ani incoace.

In ceea ce priveste propulsia, va trebui revazut designul motorului datorita fluxului de aer care este diferin in aceea parte a avionului, fata de fluxul intalnit sub aripi. Pentru ca au luat in calcul aceasta problema si incearca sa-i faca fata, inginerii de la Pratt&Whitney, care au colaborat la proiecte, au pus la punct un sistem nou – numit Boundary Layer Ingestie (BLI) – care permite motorului sa utilizeze mai putin carburant, dar o propulsie echivalenta aceleia produse de turbopropulsoarele actuale.

Proiectul a fost finantat de NASA, cu 2.1 milioane dolari (programul N +3) si ”şi propune să exploreze posibilităţile de dezvoltare ”n 25 de ani a unei noi generaţii de aeronave comerciale la costuri mai mici cu un impact negativ mai mic asupra mediului, decat predecesoarele lor.

Luati si va minunati de noile concepte Boeing, atat de frumoase dupa parerea mea:

Ra

Advertisements

2 Comments (+add yours?)

  1. marius
    May 25, 2010 @ 08:14:01

    aduc din ce in ce mai mult a nave spatiale

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: