Tutuiala

de Andrei Plesu

Tutuiala e la moda. E semnul cordialitatii de gasca, al democratiei victorioase, al sociabilitatii “americane”. De vreme ce “you” e si “tu” si “dumneata” si “dumneavoastra”, e musai sa profitam si sa ne tutuim. Dovedim astfel ca suntem “bransati”, actuali, globalizati. Nu avem prejudecati, nu umblam cu discriminari si cu fasoane. Ne tutuim. Suntem de-o teapa. Prieteni. Ne-am nascut ieri. E perfect normal ca un reporter de televiziune sa mearga cu microfonul pe strada si sa-i tutuiasca pe trecatorii cu care vrea sa stea de vorba, desi ”i vede pentru prima oara. E normal ca profesorul universitar sa-si tutuiasca studentii. E normal ca un politician furios sa-si ia adversarii “la per tu”.

E normal ca pe plaja, la discoteca, la emisiunile de divertisment, toata lumea sa tutuiasca pe toata lumea. ën aceste conditii, a folosi bruscÊ apelativul “dumneavoastra” devine injurios. “Dumneavoastra” se spune numai ”n bascalie, numai c”nd vrei sa-ti exprimi antipatia, ne”ncrederea, dispretul. “Normala” e doar tutuiala. Dar si ea are, de fapt, subterane complexe.

E tutuiala macho, a masculului batos fata de “fetite fragede” sau demi-mondene interlope. (Imi amintesc de modul inadmisibil ”n care dl Radu Moraru o tutuia pe invitata sa Cicciolina, ca si cum ar fi agatat-o dupa colt.) Exista tutuiala “de platou”, prin care moderatorul-satrap sau moderatorul-vedeta ”si etaleaza autoritatea, tutuiala politieneasca, a agentului de circulatie care te trage de urechi, tutuiala prin care seful ”si domina subalternii, tutuiala rutiera cu care se ”ncondeiaza reciproc soferii isterici, tutuiala uzurpatoare, prin care naturile subalterne vor sa se insinueze ”n lumea buna (dlÊEmil ConstantinescuÊspun”ndu-i “V‡clav” lui Havel), tutuiala razboinica (“boule”), ironic-protectoare (“draguta…”) sau tovaraseasc? (“mai, draga”). De la obraznicie la nesimtire, de la proasta-crestere la dezinhibare primara, de la aroganta la egalitarism, tutuiala acopera un larg spectru al patologiei sociale.

ën mod paradoxal, tutuiala ”si submineaza propria legitimitate: c”nd te poti tutui cu oricine, c”nd tutuiala devine o deprindere curenta, prestigiul si miracolul tandru sau camaraderesc al lui “tu” se degradeaza.

ën mod normal, la “tu” trebuie sa ajungi; printr-o delicata chimie a afectelor, printr-un rabdator spor de ”ncredere si printr-o reciproc consimtita afinitate.”Tu” este un mod de a reformula – ”n conditii de intimitate – institutia respectului. Dimpotriva, inflatia tutuielii instituie diferenta, stereotipia, griul. Spatiul dintre oameni devine monoton, ierarhiile se sterg, nuantele sufletesti ale comunicarii devin irelevante.

Tutuiala reduce totul la orizontala. ën aparenta, ea face dialogulÊ mai direct, ”n realitate, ”l saraceste.

Din c”nd ”n c”nd, mi se pare ca o multime din relele cotidiene s”nt rezultatul unei proaste administrari a tutuielii, efectul exceselor ei. Guvernantii ”i tutuiesc cu autoritara nonsalanta pe gazetari, gazetarii ”i tutuiesc sprintar pe guvernanti, ministrii tutuiesc institutiile, institutiile ”i tutuiesc pe cetateni, cetatenii se tutuiesc ”ntre ei si toti laolalta ne tutuim cu Europa. Diferentele, demnitatile, eticheta, protocolul – s”nt demodate. Ne scufundam ”n omogenitatea lui “tu”, iar “tu” evolueaza semantic spre “nimeni”. Nu ne-ar strica un pic de staif. Nu ne-ar prinde rau o scurta epidemie de politete. Doamne, ajuta !

(thx pt mail, Sebastian)

Ra

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

 1. Ramo
  May 15, 2010 @ 23:10:44

  Putini sunt cei care mai folosesc formulele de politete. E greu sa spui un “te rog” sau un “multumesc”, dar sa te adresezi cuiva cu Dumneavoastra?! prea mult…
  Cei mai multi considera ca sunt mai “smecheri” daca vorbesc “la per tu” sau pur si simplu cred ca respectul nu tine de formula de adresare. Niste prosti…
  Dar vb lui Badea: ” Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul 😀 “

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: