Pizza napoletana

pizza_reinArticol preluat integral din National Geografic, august 2008.

Exista pizza si exista pizza napoletana. Cele doua – spun cunoscatorii – au la fel de multe in comun cum are vinul de Bordeaux cu vinul la cutie. In curand, nobila pizza napoletana va intra in panteonul mancarurilor certificate de Uniunea Europeana, alaturi de sunca spaniola Serrano si si de branza englezeasca Stilton. Atentie: dureaza mai mult sa citesti specificatiile UE pt pizza napoletana decat  sa coci una. Pentru a purta titlul de Specialitate Traditionala Garantata, pizza nu trebuie sa depaseasca 35 cm in diametru, nici crusta sa nu-i fie mai groasa de 2 cm, trebuie sa contina faina 2 nule si pana la 100 gr rosii (preferabil din soiul Marzanos) aplicate circular. Cuvantul pizza a aparut pt prima data in anul 997 d.Hr. intr-un manuscris din Gaeta, un oras din sudul Italiei. O mie de ani mai tarziu, in 1997, militantii separatisti din nordul Italiei au incercat sa boicoteze pizza – simbolul adversarilor lor din Sud. Replica napoletanilor a fost: “lasa-i sa manance mamaliga”, referindu-se la terciul de porumb atat de drag celor mai bogati, dar lipsiti de gust culinar, din Nord. Daca Napoli ar fi patentat pizza – observa scritorul pe teme culinare Anderson Burton – “ar fi printre cele mai bogae orase ale Italiei, in loc sa fie printre cele mai sarace”

Cathy Newman

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: